zondag 9 november 2014

Restauratie Fender Super Twin 1

Tijd voor weer een restauratie project! Voor een appel en een ei plukte ik deze Fender Super Twin uit 1979 van Marktplaats. Volgens de verkoper was de voeding doorgebrand. Hij had hem gekregen voor bewezen diensten en had hem nooit aangezet omdat er een brandlucht zou komen.

De Super Twin is een post silverface amp met maar liefst 6 (!) 6L6GC eindbuizen in een ultralineaire schakeling die samen het ongehoorde vermogen van 180 watt leveren.... Spierballen gitarist Ted Nugent trad op met maar liefst 6 Super Twins.... Zijn gehoor heeft dat niet overleefd.

De amp heeft een veergalm en een bijzondere actieve 5 band EQ. In het combo zitten 2 12" Fender speakers.

Het is een afgeragde bak met duidelijk een zwaar leven achter de rug. Vele uiterlijke beschadigingen, een verdwenen power schakelaar en volume knop. Ik had m'n multimeter meegenomen. De zekering was nog heel en de gelijkstroom weerstand van de output trafo was goed. Stekker erin dus.

Behalve 1 6L6 brandden alle buizen en er kwam zelfs geluid uit, zij het met veel 100Hz brom en storing door krakende potmeters. Niettemin was het karakteristieke Fender geluid herkenbaar en ook de EQ en de galm deden het prima. De moeite van het opknappen waard!

1 opmerking: