AX 84 Hi Octane 5 watt

Ik wilde ook wel eens een modern scheurmonstertje bouwen. Geen bouwpakket, maar alle onderdelen zelf bij elkaar zoeken en ook zelf het ontwerp van het turretboard maken en de lay out van de versterker en chassis. dat is een flinke stap verder dan een bouwpakket, waarbij alles vast staat en je verder weinig keuze van onderdelen hebt.

 AX84.com is een geweldige site met verschillende schema's en bouwtips en een uitgebreid forum van enthousiastelingen. De Hi Octane is een 5 watt gitaarversterker met 3 pre-amp trappen, een kathode volger, een traditionele tonestack  en een  SE EL84 eindtrap.

In het kader van alles zelf bepalen voegde ik enkele modificaties toe:
1. Variabele bias om de eindbuis te kunnen instellen

2. Een lead/rhythm switch. Hiermee kun je de derde pre-amp trap passeren. Het schema komt daarmee overeen met de P1, een andere ax84 amp, die meer een blues toon geeft

3. De bright cap over R20 (zie schema) maakte ik schakelbaar, want dit is van zichzelf al een heel heldere amp, en met single coil elementen soms te helder.

4. Tone stack lift: met deze schakelaar passeer je de toonregeling, die het signaal behoorlijk verzwakt. Door hem uit te schakelen krijg je de meeste gain uit de amp.

5. Buizen gelijkrichter met EZ81. Dit was meer uit nostalgische overwegingen, want een Single ended amp gebruikt in rust en bij vol vermogen evenveel stroom. Dat betekent dat de hogere inwendige weerstand van een gelijkricht buis t.o.v. diodes geen invloed heeft op de klank.

6. Ik voegde twee extra buisvoeten toe voor eventueel toekomstig geknutsel: een tremolo of reverb bijvoorbeeld.

7. Een pentode/triode schakelaar voor de EL84. Die heb ik er overigens snel weer uitgegooid want de triode stand kon me niet bekoren.

Het is inderdaad een scheurmonster! Zeker met alles open. Ontzettend luid voor 5 watt. Met de verschillende schakel opties heb ik alle schakeringen tussen super clean en zware oversturing. Een punt van aandacht was wel de stabiliteit. Mrt zoveel gain heb je snel interne oscillaties. Alle verbindingen van en naar de potmeters afschermen was een goede oplossing.

Hieronder wat bouwfoto's:










1 opmerking:

  1. intressant ik ben er ook een aan het bouwen maar dan met een compleet andere eindtrap, nl een aangepaste philips bi-ampli uit een oude buizenradio met bijbehorende speakers, 1 voor laag 1 voor hoog/midden met elk een eigen eindbuis en trafo, ben benieuwd hoe dit klinkt en bied extra mogenlijkheden. enne nog een opmerking over het gebruik van gelijkrichtbuis, voordeel is dat je dan de standby weg kan laten, je gelijkrichtbuis komt namelijk langzaam op spanning en dus de rest van je buizen ook, scheelt in levensduur van je buizen en je heb een extra plek ad voorkant van je chassis voor bijvoorbeeld een reverb potmeter oid!

    BeantwoordenVerwijderen