AX 84 50 watt & crunch pre-amp

Na de Hi Octane van AX84.com, het scheurmonster van 5 watt, wilde ik wel eens wat groters bouwen.  Ik wilde een goede bas weergave, voldoende headroom, maar ook de mogelijkheid tot een milde oversturing. Ik had mijn eerste bouwpakket van de 5F6A Bassman nog niet herbouwd, was daar niet helemaal tevreden over, dus het werd een 50 watter met 2 x EL34. AX84 biedt een heel scala aan pre-amps, van zeer clean tot zeer hi-gain.
Ik koos voor de crunch pre-amp, zie het schema hierboven. Eigenlijk is deze identiek aan de pre-amp van de 5F6A Fender '59 Bassman, met een paar aanpassingen:

  • Inputs van het normal en bright channel zijn intern parallel.
  • V1 is een 12AX7 in plaats van de originele 12AU7. Dit geeft flink meer gain.
  • Aangezien ik er vooral bas op wil spelen, verdubbelde ik de waarde van de koppelcondensatoren tot 0,047 uF. Dat heeft goed gewerkt: VEEL bas!
  • Ik voegde een "Fender/Marschall" switch toe volgens onderstaand schema, zodat ik keuze had tussen een meer volle klank en een wat dunnere klank.
Tenslotte voegde ik een buizengelijkrichter toe om wat compressie te krijgen bij hoge volumes:


Aangezien ik niet precies wist wat ik moest verwachten aan afmetingen van de grotere componenten, nam ik het zekere voor het onzekere en bestelde een veel te groot chassis. Lekker makkelijk bij het ontwerpen van de lay out van het geheel, maar niet zo efficiënt. Er had met gemak een tweede versterker bij in gekund :-)

Maar niet getreurd! Hij gaat loeihard met veel headroom. De tonestack is Bassman dus lekker en de schakelmogelijkheden en het mixen van het normal en bright channel leveren bij elkaar een breed palet aan klanken op. Met de gain pots op 10 zit er een mooi randje op met gitaar en met een humbucker scheurt 'ie prima. Ik moet zeggen dat ik de master nog niet open heb durven draaien, ik houd de ruiten graag heel en de buren te vriend. Een speaker attenuator is dus een volgende stap!

Hieronder de bouwfoto's:Geen opmerkingen:

Een reactie posten