Fender Tweed Champ 5F1A


Deze versterker levert ca 5 watt. Hij is vooral beroemd geworden vanwege het vele gebruik bij opnames door o.m. Eric Clapton. Op relatief laag volume krijg je mooie oversturing. Je zet de versterker helemaal open en regelt op je gitaar met de volume knop de klank en de oversturing. Ook door te wisselen van element krijg je zeer verschillende klanken. Hij is heel dynamisch en reageert sterk op je speeltechniek. Dit is wel het allereenvoudigste circuit dat een buizenversterker kan hebben:
  • Triode voorversterker trap
  • Volume potmeter
  • Nog een triode versterker trap
  • Eindbuis in Klasse A met output trafo
  • 22K negatieve feedback weerstand naar kathode 2e trap.
  • Eenvoudige buizen gelijkrichter zonder smoorspoel.
Ik heb enkele aanpassingen doorgevoerd:
  • 100 pF condensator over de potmeter (schakelbaar). Hiermee heb ik een „Bright” switch.
  • 100K lineaire potmeter in serie met de 22K feedback weerstand. Hiermee kun je de mate van feedback regelen en daarmee de hoeveelheid maximale oversturing en uitgangsvermogen.
  • 4-8-16 Ohm output trafo. Schakelaar tussen 4-8 ohm, zodat ik makkelijk een extra cabinet kan aansluiten.
De kast heeft bij mij globaal de zelfde afmetingen gekregen als het origineel en ook dezelfde Jensen 8” 25 watt speaker.

Hoewel ik geen gitarist ben, bevalt het geluid prima. Voor 5 watt gaat hij loeihard. De bright switch is een zinvolle toevoeging voor clean spel op lagere volumes., Met de potmeter open doet hij niets meer. De oversturing komt geleidelijk op en is heel goed controleerbaar op de versterker. Mooie crunch of een klein randje op akkoordenspel. Met het brugelement en alles voluit komt er een flinke scheur uit.

UPDATE:
Aangezien ik de amp thuis niet voluit durfde te spelen heb ik hem mee naar school genomen en hem flink aan de tand gevoeld. Het spectrum aan geluiden is heel groot: tinkelbelletjes en rechttoe rechtaan cleane slagjes. Oversturing van moddervet naar messcherp. Geef je hem voluit op z’n donder met een brug humbucker, dan gaat de speaker een flinke rol spelen: je gaat het karton goed horen. Alles blijft altijd goed controleerbaar met je speeltechniek en volume pot. En eigenlijk is hij heel stil qua brom en ruis.


Wat je er niet uit krijgt is een moderne hi-gain sound. Het zijn echt de jaren 60-70 geluiden. Als je daar naar op zoek bent, dan is deze amp een klein monster waar je veel plezier van zult hebben in de woonkamer, de oefenruimte en de kleinere muziekkroegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten