Champ 5F1A herbouw

Na enige tijd was ik toch niet helemaal tevreden met het geluid van de Champ. In de eerste plaats klonk de speaker/box als een kartonnen doos. Verder miste ik een mastervolume en toonregeling. Binnen het standaard chassis heb je verder nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden, dus ik besloot tot een complete herbouw in een nieuw chassis. Inmiddels had ik een basreflexbox gebouwd met een 10 inch Eminence speaker, die zowel voor bas als gitaar lekker klinkt. Een los topje werd het dus.

Ik voegde een toonregeling toe van de 5F2 Princeton:

En het tremolo circuit van de AA764 Blackface Vibrochamp. Dat levert dan ook een „speed” en „intensity” potmeter op en een schakelaar „tremolo on/off”. Een LED over de kathode weerstand van de tremolo oscillator geeft knipperend de tremolo speed aan:

De 1M log mastervolume potmeter kwam in plaats van de 220K roosterweerstand van de 6V6 eindbuis.

Achterop een 5K potmeter voor een regelbare feedback en een schakelaar om te kiezen tussen 4 en 8 ohm speakers.
Ook de voeding werd aangepast aan het AA764 circuit: je hoorde een 100Hz brom, dus ik monteerde een extra 47uF cap en een 100 Ohm weerstand voor extra afvlakking. Hij is nu heel stil:

De herbouw verliep vlotjes, zij het dat ik het turretboard helemaal in spiegelbeeld moest omsolderen door de andere layout van componenten. Sowieso is het turretboard een beetje een rommeltje geworden met al die aanpassingen. Ik had het beter helemaal opnieuw kunnen ontwerpen. Verder heb ik alle draden van de input en van en naar de gain en volume pot afgeschermd, dat maakt de amp ook een stuk stiller.

Al met al tevreden over de operatie: Veel meer klankmogelijkheden, scheuren ook op laag volume en ook prima cleane klank. De tremolo is een heel leuke toevoeging voor vintage geluiden. Zelfs bruikbaar voor basgitaar op huiskamer volume met de basreflexbox!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten