Bassman 5F6A herbouw

Ik was niet 100% tevreden met de Fender Bassman 5F6A die ik kerst 2012 bouwde. Het was de eerste amp die ik bouwde, en ja, je moet het leren. Ik miste de master volume, de 4 ingangen waren te veel (de meeste mensen koppelen het normal en bright channel extern door met een kabeltje) en vooral: er zat een flinke brom in omdat ik de aarding niet goed had aangelegd. Verder gaf de open box te weinig bas en ging hij flubberen bij hogere volumes. Wat me goed beviel was de klank van de tonestack.


Daarnaast had ik de wens om reverb in te bouwen om hem breder inzetbaar te maken. Ik had inmiddels een 10 inch gesloten basreflex boxje gebouwd volgens de specificaties van de speaker fabrikant Eminence, dat weliswaar klein is, maar toch een prima bas geeft en tevens voldoende helderheid.


Na enig zoekwerk besloot ik de pre amp van de Princeton Reverb B1270 te nemen, maar dan zonder het tremolo circuit. Zie hierboven. De tone stack verving ik door die van de Bassman. Op de volume regelaar kwam een schakelbare bright cap. De eerste buis is een 12AY7 (net als in de Bassman), die de amp een clean karakter geeft. Dat wilde ik ook. Het reverb circuit zie je hieronder:


De fasedraaier en de eindtrap nam ik geheel over van de 5F6A:


Het resultaat zie je hieronder. Het is één van mijn best gelukte amps geworden. Uitstekende klank, warme reverb, stil, goed regelbaar. Het enige is dat er nogal veel reverb uit komt. Dat is eenvoudig te verhelpen door de kathode bypass cap van de reverb recovery buis (V3B hierboven) te verwijderen en/of een spanningsdeler te maken van 56K-100K boven de reverb pot.

Ik heb er inmiddels mee opgetreden (met keyboards) en de 40 Watt is meer dan voldoende om boven een grote soulband uit te komen. Veel headroom, de klank blijft clean.Geen opmerkingen:

Een reactie posten