donderdag 30 januari 2014

Enkele aanpassingen aan de DR103 kloon

De amp was nog niet zo stil als ik zou willen. Met name een 100 Hz voedingsbrom uit het normal channel was storend. Ik monteerde een 10H 100R smoorspoel in plaats van de bestaande 100R 10 watt weerstand en dat reduceerde de brom aanzienlijk. In het chassis onder de output trafo was nog voldoende plek:


In het oorspronkelijke schema is nog een halve ecc83 vrij. Het was hiermee heel eenvoudig om met één 100K weerstand en het omleggen van enkele verbindingen de tonestack aan te sturen met een kathodevolger. Deze hebben een lage uitgangsimpedantie en ik verwachte dat de tonestack zelf minder gevoelig zou worden voor het oppikken van 50Hz brom. Voor de klank zou het weinig uit moeten maken.Hieronder het schema van de 2e ecc83, met in het rode gedeelte de nieuwe kathodevolger:

Veel maakt het niet uit, maar het ook niet nadelig voor de klank, dus ik laat hem zitten. Overigens: de waarden voor Ra (100K) en Rk (1K) van de eerste helft van de buis zijn in sommige versies Ra=220K en Rk=2K2. Ik kan nog eens kijken wat dat uitmaakt, maar voorlopig heb ik de achterwand erop geschroefd en ga ik er gewoon eens een tijdje op spelen.

UPDATE: het bromprobleem is opgelost! De brom zat in de eerste versterkerstrap. Als ik de eerste ECC83 (V1) eruit trok, was hij weg. Toen ik de buis verwisselde met een andere, trad de brom op dat punt in de amp op. Kortom: een rotte ECC83, met waarschijnlijk onvoldoende isolatie tussen kathode en gloeidraad. Ik heb er een andere in gezet en weg was de brom! Happy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten