zondag 16 februari 2014

48V phantom power

Ik ben bezig met een buizen microfoon voorversterker. Een project met weer een heel aantal nieuwe uitdagingen. Eén daarvan is dat hij geschikt moet zijn voor condensator microfoons, die gevoed moeten worden met 48V phantom power. En om de preamp zo stil mogelijk te krijgen wil ik de gloeispanning gelijkrichten. Dat laatste is niet zo lastig. Ik koop voor 2 tientjes een gestabiliseerde voedingsmodule van 12 Volt/1,5A. De vier 12AX7 buizen kun je voeden met 12 Volt (eigenlijk 12,6V) en dan gebruiken ze samen 0,6A. Het is niet meer dan een klein zwart blokje. Voor de zekerheid zet ik er een 470µF elco achter.



De 48V voeding bouw ik zelf. Ook dit is een gestabiliseerde voeding en omdat hij maar zeer weinig stroom hoeft te leveren (ca 10mA) kan ik volstaan met een compact print transformatortje, gelijkrichter, 3 elco's, een spanningsregelaar, een trim potmeter, een weerstandje en een veiligheidsdiode. Dit is het eenvoudige schema:



Ik moet even wennen aan het werken met zo'n printplaatje, maar het zit vrij snel in elkaar en het geheel levert keurig 12 Volt en 48 Volt. Voor de hoogspanningsvoeding van de buizen koop ik bij Tube Town in Duitsland een bouwpakketje, dat je zo in elkaar soldeert, en een ringkern trafo die 200V levert:



En daarmee zijn de 3 voedingen voor het project af. In een volgende post meer over de preamp zelf.

vrijdag 7 februari 2014

Update 9 Dijnselburg amp



Even een update van de Dijnselburg amp. Het project heeft even stil gelegen vanwege de andere projecten (zie elders), maar ook omdat er een lastige bug in zat. Ik heb de voeding, de eindtrap met fasedraaier en de 4 pre amps af. Wat ik nog moet doen is de toonregeling en de bijbehorende recovery stage bedraden. Ik heb één EF86 pre amp aangesloten op een input en op de fasedraaier (via een extra trap) om te testen. Er kwam een keiharde brom uit. De verschillende spanningen waren wel okee. Ook het signaalpad en de regelbare bias schakeling waren in orde. Geen fysiek waarneembare fouten dus...

Ik heb hem een tijdje laten liggen en ineens herinnerde ik me van een eerder project ook zo'n probleem. Toen was ik vergeten de gloeispanning via 2 100 Ohm weerstanden te aarden. Ik dacht dat dat niet nodig was, omdat hier op de trafo naast de gloeispanningsdraden een derde draad naar aarde liep in het origineel. Ik ben er toen van uit gegaan dat de gloeispanningswikkeling een centre tap had, en dan zijn die weerstanden dus niet nodig.

Dat was dus niet zo. Die draad naar aarde vormt waarschijnlijk de afscherming/aarde van de trafo zelf. Toen ik de gloeispanning via 2 weerstanden aardde, was het probleem opgelost en gaf hij een krachtige heldere sound nadat ik de bias goed had ingesteld. Wel is het zo dat de twee eindbuizen zowel mechanisch als elektrisch zeer ongelijk zijn. Feitelijk moeten die vervangen worden, maar ja....., kosten....




Hij staat weer even op de plank. Ik twijfel of ik helemaal af wil maken met gebalanceerde microfoon ingangen en al. Sowieso was het slopen en weer opbouwen een goede leerschool voor de restauratie van de Hiwatt DR103 kloon, die ik daarna aanpakte. Maar het is geen amp, die ik regelmatig zal gebruiken. We zullen zien....



dinsdag 4 februari 2014

Firefly 3 Watt amp


De Firefly is een 1 Watt huiskamer versterkertje van de AX84 site, een must voor zelfbouwers. Het basisschema is zeer eenvoudig met een 12AX7 pre amp buis en een zogenaamde zelf split 12AU7 push pull eindtrap. Hierbij is geen fasedraaier nodig, wat de amp zeer eenvoudig maakt. Bijzonder is een extra 12AX7 in een cascode schakeling (de buizen staan als het ware bovenop elkaar), die een extra schakelbare "boost" trap vormt.
Ondanks de 1 Watt is het een scheurmonstertje dat nog een hoop kabaal voortbrengt. De uitdaging voor mij was om het geheel in een zo klein mogelijke behuizing te bouwen, zonder dat dat problemen zou opleveren met oscillatie etc. Dat is gelukt:



Rechts zie je de voeding en links daarnaast de schakeling zelf. Ik bespaarde vooral op ruimte door de buisvoeten aan dezelfde kant te plaatsen als de potmeters. Het was nog een heel gedoe om alles in een goede volgorde te plaatsen.



Een nadeel van het kleine vermogen is, dat de amp heel snel begint te oversturen. Eigenlijk komt er geen echt clean geluid uit. Ik verving de eindbuizen door een ECC99 en verkleinde de kathodeweerstand naar 270 ohm. Daarmee werd het vermogen 3 Watt en komt er ook redelijk clean geluid uit. 

Ik maakte een line out met een spanningsdeler van 10K en 1K weerstanden op de speaker uitgang. Een 8 ohm 5 Watt weerstand vangt het vermogen op als er geen speaker is aangesloten. Op die manier kan ik de Firefly ook als preamp gebruiken.

Het geluid is behoorlijk vet. Te vet voor m'n hollow body. Ik verkleinde een koppelcondensator en plaatste een "bright cap" over de volume potmeter. De ontkoppel condensator over de eerst trap maakte ik schakelbaar voor een nog cleaner en minder bassig geluid. Niettemin kun je er nog steeds enorm mee scheuren! Eigenlijk nog steeds teveel, daarom verving ik de 12AX7 in de "Boost" schakeling door een 12AU7, die minder versterking heeft. Precies goed nu!

Het uiteindelijke schema vind je bovenaan dit bericht. Een leuk versterkertje en een geslaagde poging tot efficiënt bouwen dus! Alleen die oranje kleur... Tja.... Ik wilde eens iets anders.